Türkiye’de Suriyeli Mülteciler
Son 5 yıl içerisinde Türkiye’de bulunan Suriyeli mülteci sayısı 3.4 milyonu aştı. Son istatistiklere göre Kilis ili mülteci popülasyon oranı açısından ilk sırada yer almaktadır. Kilis’te 125.000 mülteci bulunmakta ve bu sayı nüfusun %49’unu oluşturmaktadır. Hatay ili %24 ile ikinci sırada, Şanlıurfa % 21 ile üçüncü sırada ve Gaziantep %16 ile dördüncü sıradadır. Bu 4 ildeki toplam Suriyeli mülteci sayısı 1 milyon 258 bin civarında olup, Türkiye’de yaşayan her 3 mülteciden biri bu illerden birinde yaşamaktadır. (Veri: İçişleri Bakanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı, 2017).
Daha güvenli bir yer, daha iyi yaşam ve çalışma koşulları umuduyla ülkelerini terk etmek zorunda kalan söz konusu mülteciler yeni yaşamlarına daha başka zorluklarla başlamaktadır. Bu illerde devlet tarafından idare edilen kamplar bulunmasına rağmen, kamp dışında yaşayan bir çok insan barınma, hijyen, yiyecek ve giyecek sorunlarıyla karşılaşmakta ve oldukça düşük hayat kalitesinde yaşam mücadelesi vermektedir. Suriyeden gelen kişiler arasında lise sonrası üniversite çağında bir çok genç ve öğrenci bulunmaktadır. Bunlar okullarını ve eğitimlerini bırakmak zorunda kalarak gelmiş, iş bulma umudunda ancak çok çok düşük ücretler çalıştırılmaktadır. Projemizin amacı, bu gençleri belirleyerek onlara yüksek öğrenime devam etmeleri veya katılmaları için mentorluk sağlamak, bölgedeki mevcut imkanlar konusunda bilgilendirme yapmak ve kariyerlerine başlamada koçluk yapmaktır.
Suriyeli Gençler için Yüksek Öğrenim ve Kariyer Mentorluğu (HEM4SY) Projesi
Proje lise sonrası ve üniversite eğitim çağındaki (18-24 yaş) Suriyeli gençliği ve Şanlıurfa, Hatay, Kilis ve Gaziantep illerinden benzer çevrelerde yaşayan kırılgan gençleri, eğitim ihtiyaçlarını karşılayarak kariyerlerini oluşturmaları amacına yönelik olarak güçlendirecektir. Ayrıca, üniversitenin içinde pilot olarak oluşturulacak eğitim ve kariyer mentorluk merkeziyle yenilikçi eğitim desteği ve mentorluk faaliyeti gerçekleştirecek ve bu oluşumun diğer üniversiteler tarafından örnek teşkil etmesi için çalışacaktır. Proje 200 kişiyle yapılacak bir ihtiyaç analizi çalışması sonrasında 100 kız ve erkek gence öğrenimlerine devam için eğitim verecek, 960 gence eğitim ve kariyer mentorluğu sağlayacak ve böylece iş bulabilirliklerini arttırarak yaşam ve kariyerlerini geliştirmelerine katkı sağlayacaktır.
Mentorluk merkezi Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde oluşturulacak ve Şanlıurfa, Hatay ve Kilis’te mobil danışmanlık gerçekleştirilecektir. Verilecek öğretiler, esnek öğrenim için geleneksel derslerden ziyade webinar, interaktif web portalı, sosyal medya ve eğitim faaliyetlerinden oluşacaktır. Proje farkındalık arttıracak ve yüksek öğrenim fırsatları ve kariyer yolunu aramada rehberlik edecektir. Söz konusu gençler, yüksek öğrenimde kayıtlı olmayanlar veya kayıtlı olup çalışmalarını sürdürme ihtiyacında olan ve başarılı bir kariyer için kapasitesi olanlardan da oluşabilir.
Eğitim ve mentorluk hedef grup için bir kaynak merkezi ve soru cevap platformu olarak hizmet edecek interaktif web portalı ile desteklenecektir. Ayrıca, portal içerisinde Mezunlar Kulübü adıyla bir veri tabanı oluşturularak projede yer alan öğrenci detayları da saklanacaktır. Bu veri tabanı kişileri kariyer fırsatları ile eşleştirecek ve üyeler bölgedeki eğitim ve kariyer fırsatlarıyla ilgili bilgilere ulaşabileceklerdir. Proje ayrıca bir ağ oluşturma semineri / iş fuarı faaliyeti de gerçekleştirecek ve iş arayanlarla işverenleri bir araya getirecektir. Tüm faaliyetler projede seçilecek 10 adet potansiyeli yüksek genç lider tarafından ve 4 ildeki yerel paydaşlar tarafından desteklenecektir. Proje ayrıca genç kızların karşılaştığı erken evlilik, ve doğum, şiddet gibi olumsuz sonuçları da önlemeye yardımcı olacak ve bunların yüksek öğrenimlerine devam etmeleri ve edinecekleri doğru becerilerle iş bulma imkanlarını güçlendirecektir.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Helpzone bu proje fikrini bölgedeki yerel tecrübeleri ve hedef kitlelerin sorunları üzerine kurmuş olup proje iki kurumun AB projeleri yönetim tecrübesi ve uzmanlığı ile başarılı bir şekilde yürütülecektir. Hasan Kalyoncu Üniversitesi diğer benzer programlarda benzer şekilde genç kız ve erkeklere yönelik kapasite geliştirme tecrübesine sahiptir. Helpzone çalışanları ve gönüllüleri ise AB projeleri yürütmede uzmanlık ve tecrübe sahibidir. İki kurum da projede yer alacak kapasite geliştirme, danışmanlık, hedef kitlelere yönelik farkındalık arttırma faaliyetleri konularında uzmanlık sahibidir. Proje süresince yapılacak çalışmalar sosyal medya, Facebook, haber bülteni kanallarıyla bölgesel paydaşlarla, diğer uygulayıcılarla, web sitelerinde paylaşmaları için HOPES-MADAD ekibiyle paylaşılacaktır. Böylece çarpan etkileri ve etkili farkındalık sağlanacaktır. Projemizin yenilikçi ve pratik çözümleriyle HOPES programı genel hedeflerine büyük ölçüde katkıda bulunacağına inanıyoruz.